keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Ahmankierros

Viikonloppuna tuntui siltä, että v-käyrä nousee vähän liikaa. Siihen löytyy kyllä lääkkeitä. Joillekin ne myydään nestemäisenä, minulle toimii parhaiten rauhoittuminen. Eilen illalla napsautin puhelimen lentotilan päälle (halusin ottaa kuvia, mutta en olla tavoitettavissa) ja käänsin auton keulan kohti Syötteen kansallispuistoa. 


Sulo oli tietenkin mukana. En muista olenko hehkuttanut juoksuvyötalutinta, mutta viimeistään nyt hehkutan. Erittäin hyvä ostos. Kädet pysyvät vapaana ja koira ei pääse tempoilemaan miten sattuu. Kaikki ojat se kyllä kävi rypemässä ja yhden kerran putosi naama edellä suonsilmään, mutta nousi vaan tyynesti ylös ja jäi onnellisena seisoskelemaan turvevelliin. 


Tällä reissulla ei tehnyt mieli kuunnella kuulokkeista Kaija Koota, vaan keskityin nauttimaan luonnon äänistä. Melkein koko ajan jossain kukkui käki. Edes sääskien (= hyttynen, itikka) ääni ei häirinnyt. Niitä oli yllättävän vähän. 


Ahmankierrokselle lähdetään Syötteen Luontokeskuksen parkkipaikalta. Reitin pituus on yhteensä 17 km. Matkan varrella on kolme päivätupaa (Annintupa, Koiratupa ja Ylpiätupa). Pysähdyimme niissä kaikissa. Kiersin rengasreitin päinvastaiseen suuntaan kuin netissä oli neuvottu, sillä halusin että paluumatka on lyhyempi. Niinpä eilisen taipaleen pituudeksi tuli n. 9 km ja tänään 8 km. Yön vietimme Ahmatuvalla. 


Vähän jännitti etukäteen onko autiotuvassa muita. Ahmatuvan toinen pää on vuokrattavissa (10 e/hlö), mutta autiotuvan puoli on ilmainen. Ei siellä onneksi ollut ketään, ei vuokra- eikä autiotuvassa, vaikka vieraskirjaan oli tehty päivän aikana kaksi merkintää. Päätin, että jäämme yöksi, koska se oli alunperinkin tarkoitus. Tupaan saa viedä lemmikkieläimiä, kuten kaikkiin muihinkin Koillismaan alueen tupiin. 

Autiotuvassa on kaksi parvea, joihin mahtuu nukkumaan isompikin porukka. Sulo nosti kauhean metelin kun kävin parvella, joten tein kompromissin ja nukuin tuvan lattialla. Laitoin kunnon tulet kaminaan, kynttilöitä palamaan ja nautin hiljaisuudesta hyvää kirjaa lukien. Sulo sammui kuin saunalyhty ja nukkui tosi kiltisti vieressäni koko yön. 


Tänään tallustelimme takaisin autolle ja ajoimme "kotiin" (= äitini luo, jossa edelleenkin olemme kesälomareissulla). 
Reitti oli oikein mukavan pituinen, mutta paikoitellen aika haastavaa maastoa. Pitkospuita oli, mutta ne olivat joistakin kohdista todella lahoja. 

Reitti oli merkitty maastoon selkeästi. Vain kerran piti arpoa risteyskohdassa, että kumpaan suuntaan pitäisi lähteä. Kenkävalinta ei mennyt tälläkään kertaa ihan nappiin, sillä olin liikkeellä lenkkareilla. Varsinkin menomatkan reitti oli paikoitellen todella märkä. Jalat kastuivat koko ajan. 

Reissun saldo: 6 tuntia hyötyliikuntaa itselle ja koiralle, 3 rakkoa jalassa ja mikä parasta: enää ei vituta. 

6 kommenttia:

 1. Todella mukavan kuuloinen reissu! Olit rohkea kun yövyit yksin autiotuvassa, vaikka olihan sinulla sentään koira seurana. Olisikin ollut mielenkiintoista jos myöhään illalla sinne olisi paukannut joku yksinäinen erämies. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi ollut hauskaa. ;) Olimme Sulon kanssa tuvalla vasta joskus klo 22 aikoihin ja arvelin, ettei sinne enää niin myöhään ketään tule. Luulen, että jos siellä olisi ollut porukkaa, niin olisimme yöpyneet Ahmatuvan kodassa sääskien syötävänä.

   Poista
 2. Kiva retki teillä ollut. :) Sulokin nauttii noista varmaan ihan täysin siemauksin.
  Ajattelin itsekin käydä pienellä vaellusretkellä tässä kesän aikana. Ensi kesänä onkin sitten pidempi vaellus luvassa.

  VastaaPoista
 3. Minäkin aina haaveilen pitemmästä reissusta, mutta taitaa haaveeksi jäädäkin.

  VastaaPoista
 4. Ihana ihana reissu, kesälomalle voisi ottaa itsellekin päämääräksi jotain samanlaista. :) Luonnon rauhassa kyllä mieli lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin voinut olla vaikka toisenkin yön, mutta eväät loppuivat. Ei sopinut enempää mukaan, kun oltiin Kånkenin kanssa liikkeellä. Pitäisi ostaa joku isompi ns. päiväreppu.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.