torstai 17. heinäkuuta 2014

Ihana foccaccia

Haluaisin osata tehdä sämpylöitä, mutta niistä tulee aina joko epämuodostuneita möykkyjä tai ihan kivikovia. Tämä leipä sen sijaan oli ihanan pehmeää ja kuohkeaa. 


Foccaccia

3,5 dl lämmintä vettä
1,5 tl suolaa 
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
7 dl vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa

mausteöljy:
0,5 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 tl sitruunan mehua
tuoretta basilikaa (tai muuta yrttiä)

päälle:
sormisuolaa
punasipulia

Sekoita veteen öljy, hunaja ja suola. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja sekoittele jauhot hitaasti nesteeseen. Vaivaa kunnolla. Taikina saa olla löysää. 

Anna kohota 30 min liinan alla. Tee sillä aikaa mausteöljy sekoittamalla murskatut valkosipulinkynnet ja silputut yrtit öljyyn. Sekoittele lopuksi mukaan sitruunamehu. Myös suolaa ja pippuria voi laittaa. Minä en laittanut, mutta jäin kaipaamaan niitä. 

Laita uunipellille leivinpaperi, sivele se mausteöljyllä ja levitä taikina jauhoitetuin käsin sen päälle. Minä käytin paistamiseen lasagnevuokaa, jossa leivästä tuli pinta-alaltaan pienempi, mutta paksu. Anna leivän kohota liinan alla vielä 30 min. 


Painele leipään kuoppia sormella ja valele niihin mausteöljyä. Ripottele päälle sormisuolaa ja ohuita punasipulirenkaita. 

Paista 250 asteessa n. 12 min. Paksumpi leipä vaatii parinkymmenen minuutin paistoajan. Kypsyyttä voi kokeilla esim. puutikulla. 

Dippaa valmista leipää mausteöljyyn. Nam. 

13 kommenttia:

  1. Opettelin sämpylöiden tekoa kevättalvella ja totesin, että saa olla tosi löysä taikina, jonka vaan tipautellaan kasoiksi leivinpaperille. Myös Siken ohjetta olen joskus käyttänyt, mutta en aamuisin jaksa mitään paistella, leivän pitää olla silloin jo masussa. Ja törkeästi peitän liinalla, vaikka ohjeessa kehotetaan juuri päinvastoin, silloin ne ovat pehmeitä. http://sikkesumari.blogspot.fi/2013/02/rapeakuorisia-sampyloita-aamuksi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tulee niistä kasasämpylöistä aina epämääräisiä möykkyjä. Makuhan se tietenkin ratkaisee..

      Poista
    2. Edelleen: tarpeeksi löysä taikina niin se tasoittuu aika kivasti uunissa :) nyt ei taida olla jauhoja niin en voi kuvata tuloksia

      Poista
    3. Uskotaan, uskotaan. Pullastakin tulee kuulemma hyvää, jos taikina on tooosi löysää.

      Minä en osaa tehdä pullakaan.

      Poista
    4. En oo pullaan kokeillu tuota tooosi löysää taikinaa ku uskon sen tarttuvan kaulimeen, korvapuustit ovat tämän talouden herkku.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää. Googleta pataleipä. Siinä maailman yksinkertaisin leipä.

    VastaaPoista
  3. No voi prkl, piti tämäki nähä. Kieli luppasee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JohaNna: Tuttu tunne! Minä en uskalla varsinkaan iltaisin selata mitään ruokablogeja, koska alkaa tehdä mieli kaikkia niitä herkkuja. :)

      Poista
  4. Vihjeestä innostuneena ja kaapista löytyvillä tarvikkeilla tein sitten pataleipää. Dipiksi tein kaapista löytyneistä tarvikkeista; öljystä, oreganosta, valkosipulirouheesta ja suolasta dipin. Hyvää!!! Mahtavan kovakuorinen leipä ja pehmeä sisältä. Koska onnistui niin hyvin, taidan seuraaksi kokeilla foccacciaa.

    VastaaPoista
  5. Tekasin postauksen innoittamana ja hyvää tuli! Vinkkasin myös työkavereille ohjeesta ja hekin tykästyivät! Kyllä valkosipuli vaan toimii leivän kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mukava että maistui. Minä tein tämän jämistä panzanellasalaattia, nam!

      Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.