lauantai 9. elokuuta 2014

Kalan savustaminen kaasugrillissä

Tästä aiheesta on toivottu kuvallista ohjepostausta. Kalan savustaminen savustuspussissa on kyllä niin helppoa, että kuvallisten ohjeiden tekeminen tuntui vähän turhalta.. mutta tässä ne nyt ovat.


Savustuspusseja saa melkein kaikista kaupoista. Ne ovat yleensä samalla hyllyllä kuin leivinpaperit, tuorekelmut yms. Pusseissa lukee mihin käyttötarkoitukseen ne soveltuvat, esim. lihalle vai kalalle ja uuniin vai grilliin. Yksi savustuspussi maksaa n. 2,50 euroa ja savustaminen on erittäin paljon siistimpää kuin esim. grilliin laitettavaa savustuslaatikkoa ja leppälastuja käyttäessä. Maku ei ole aivan yhtä hyvä ja savuinen, mutta enemmän minun makuuni kuin pelkän folion sisällä paistettu kala. 

Savustuspusseja voi käyttää ihan perus-sähköuunissakin, mutta niistä tulee koko talouteen melko pitkäkestoinen savusauna-aromi, joten tykkään savustella vain ulkona grillissä. Grillin ei tarvitse olla mikään parin tonnin Weber. Minulla on 5 vuonna vanha Citymarketin 99 euron perusmalli. 


Mausta lohifile haluamillasi mausteilla. Minä käytän suolaa ja mustapippuria, koska valkopippurista en tykkää. Normaalisti en käytä sitruunaa, mutta nyt sitä sattui olemaan. Tilliäkin voisi laittaa. 

Maustamisohjeita löytyy netistä pilvin pimein. Minä tykkään suolaisesta lohesta, joten laitan aina suolaa reilulla kädellä. Kalan kannattaa antaa maustua jääkaapissa tuorekelmun alla vähintään pari tuntia, mieluummin enemmänkin. 


Savustuspussissa lukee ihan selkeällä suomen kielellä miten päin pussi laitetaan grilliin. Laita pussi pöydälle pohjapuoli alaspäin ja pujottele kala sisään. Otin tässä vaiheessa sitruunat pois. 


Sulje pussin suu taittamalla se kahteen kertaan. Taita vielä varalta kulmat, ettei pussi pääse aukeamaan. 


Laita grilli täysille, kansi kiinni ja kärvennä pussia 15 min. Sen jälkeen laske lämpötila puolelle teholle ja anna hautua kypsäksi. 500 gramman fileelle riittää 25 min, minun kalani oli vähän isompi, joten paistoaika olo hieman pitempi. 


Pussi paisuu grillissä melkoisesti. Anna sen vetäytyä kymmenisen minuuttia ja siirrä se sitten pois. Viillä pussi auki ja varo kuumaa höyryä. 


Minä en siirtele kalaa pois pussista, vaan tarjoilen sen siitä, jolloin tiskiä tulee mahdollisimman vähän. 

Hyvää oli. 

2 kommenttia:

  1. Sen edellisen postauksen (missä oli puhetta savustuspussista) jälkeen minäkin rohkaistuin sitä kokeilemaan. Onnistui ihan hyvin ja hyvää kalaahan sitä tuli. Pelkäsin ensin että kun sitä täydellä teholla hurmuutetaan niin palaa koko kala. Kalan nahka paloikin semmoiseksi mustaksi mutta kalan liha oli hyvää eikä yhtään palanut :).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.