maanantai 25. elokuuta 2014

Syysruokaa

Tein eilen oikein kunnon syys- ja sunnuntairuokaa: kaalilaatikkoa ja porkkanasämpylöitä. En ymmärrä kuinka hemmetin isoja vuokia kaikilla on, mutta minun keittiöstäni ei löydy mitään niin isoa uuninkestävää astiaa, että olisin saanut netistä löytyviä kaalilaatikko-ohjeita sopimaan. Siksi kehittelin oman ohjeen. 

Samalla uuninlämmitysvaivalla paistuivat myös sämpylät. Sämpylöitähän en tunnetusti osaa tehdä ja näissäkään taikinamöykyissä ei silmä levännyt, mutta maku oli hyvä. 


Kaalilaatikko 

öljyä
1 sipuli
400 g jauhelihaa 
mausteita jauhelihan maustamiseen
500 g kaalia 
2 rkl siirappia
1,5 dl rikottuja esikypsennettyjä ohrasuurimoita
4 dl lihalientä

Pilko sipuli. Ruskista se jauhelihan kanssa pannulla öljyssä. Mausta. Kaada vuokaan. Suikaloi kaalit ja paista suikaleita pannulla öljyssä. Laske lämpötilaa ja anna hautua hetki kannen alla. Mausta lopuksi siirapilla. 

Kaada ohrasuurimot vuokaan jauhelihan sekaan. Niitä ei tarvitse keittää. Sekoita mukaan kaalisuikaleet ja sekoittele mössö vuoassa tasaiseksi. Kaada päälle lihaliemi. 

Paista 200 asteessa n. 1 tunti. 

Porkkanasämpylät

5 dl vettä 
1 rkl siirappia 
2 tl suolaa 
3 dl porkkanaraastetta 
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita 
10-12 dl vehnäjauhoja 
1/2 dl öljyä

Lämmitä vesi reilusti yli 42-asteiseksi. Sekoita siihen siirappi, suola ja porkkanaraaste (joka viilentää vettä melkoisesti). Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoittele se taikinaan. Lisää mukaan kaurahiutaleet ja alusta taikinaan vähitellen loput jauhot. Lisää lopuksi öljy. 

Anna kohota liinan alla 30-60 min. 

Leivo jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi. Anna niiden kohota liinan alla 15 min ja paista 225 asteessa n. 15 min tai kunnes ovat saaneet väriä. 

4 kommenttia:

  1. Sämpylävinkki: tee taikinasta pitkä pötkö niinkuin tekisit pakun patongin. Ja sit leikkaat palasia, jotka laitat pellille leikkauspinta ylös ja als. Nostatukset ja paistamiset yms tavalliseen tapaan. On paaaljoon helpompaa kuin niitten sämplyjen pyörittely ja maistuvat hyvältä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kokeilla. Tuo taikina oli niin löysää, ettei siitä voinut pyöritellä sämpylöitä, vaan lähinnä vaan nostella taikinakasoja leivinpaperin päälle.

      Poista
  2. Sämpylän kuuluukin näyttää rustiikkiselta, eikä koneella puhalletulta taikinakuplalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä! Vaikka olen kyllä aina ihaillut äidin symmetrisiä taikinakuplia.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.