maanantai 29. syyskuuta 2014

Minne katosi piste?

Kun jotain asiaa tehdään tarpeeksi usein väärin, siitä tulee tapa ja asia voi muuttua sallituksi. Tämä koskee myös suosikkiaihettani eli kielioppia. Suomessa on saanut jo jonkin aikaa alkaa tekemään asioita. Puhekielessä tätä muotoa on käytetty iät ja ajat, mutta kirjoitetussa kielessä on aiemmin alettu tehdä tai ryhdytty tekemään. 

Kuulin juuri, että nykyään on sallittua omata asioita. Omaan loistavan huumorintajun, mutta tätä sanaa en jatkossakaan aio käyttää. Kuulin myös villin huhun, että sydämmessä olisi nykyään sallittu muoto, vaikka aina on opetettu, että sydämeen mahtuu vain yksi ämmä. Tälle huhulle en onneksi ole saanut vahvistusta. 

Minulla on jo veikkaus siitä, mikä tullaan seuraavaksi hyväksymään oikeaksi muodoksi, vaikka minun silmääni se näyttää aina yhtä väärältä. Seuratkaapa huviksenne ympärillenne, niin huomaatte, että tätä muotoa näkee nykyään ihan koko ajan, ihan joka paikassa. 


Päivämäärä ilman jälkimmäistä pistettä! 

Koulussa opetettiin, että numerosta tulee järjestysluku, kun sen perään laitetaan piste. Tänään on 29.9. eli kahdeskymmenesyhdeksäs yhdeksättä. Millään logiikalla siitä ei tule päivämäärää, jos jälkimmäinen piste jää pois. 29.9 on kaksikymmentäyhdeksän piste yhdeksän. Kuulostaa joltakin keskiarvolta. 

Piste paikalleen, perkele! 


13 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä on taas näitä "mitä väliä sillä on, pääasia että asia tulee ymmärrettyä" -asioita. Joo-o. Asiayhteydestä voi usein päätellä, että kyseessä on päivämäärä, mutta ei se viimeisen pisteen painaminen niin kohtuuttoman pitkää aikaa vie, että kannattaisi ajan säästämiseksikään jättää sitä pois.

   Poista
 2. No joo ja seuraavax voidaanki alkaa kirjottaa tällä tavalla koska mitä välii niinku pääasia et jengi tajuu. Kuka jaxaa jotai pilkkui ja pisteit alkaa kelaa.
  t. yx toinen pilkun nus...

  VastaaPoista
 3. Onneksi elämä ei ole pilkun päälle eikä pisteen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin, oikeastaan ne voisi poistaa kokonaan. Turhuutta.

   Poista
 4. Tykkään lukea ja kommentoida blogiisi mutta täytyy myöntää, että välillä kommentoinnin jälkeen tulee mieleen että hupsis tulikohan tuo asia nyt ilmaistua kieliopillisesti oikein. ;) Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että kielioppiasiat ovat tärkeitä ja hyvä että niistä kirjoitat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata stressata. En minä oikeasti ole ihan niin kielipoliisinatsi kuin kirjoituksistani voisi päätellä. ;)

   Poista
 5. Tuo pisteettömyys päivämäärissä on niin raivostuttavaa! Samoin sydämmeen ja ketä-muodon käyttö, kun pitäisi sanoa kuka. Noita näkee aika paljon ja ihan virallisissakin teksteissä. Myös enään-muotoa näkee vielä paljon. Ehkä kyse on siitä, ettei enää yksinkertaisesti osata kielioppia.

  Argh!

  Ps. Ja ne yhdys sanat!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enään-sanassa minua ihmetyttää se, että ei kai kukaan edes lausu sitä niin. Vai lausuuko?

   Poista
 6. Löysit taas sen jutun mikä muakin ärsyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ärsytyksen aiheita on useita, mutta tämä on pistänyt silmiin viime aikoina ihan jatkuvasti ja joka paikassa.

   Poista
 7. Huomasin, että lausun enään ja varmaan monesti myös kirjoitankin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.