perjantai 12. syyskuuta 2014

Natsikirpputori

Olen aiemminkin kirjoittanut Facebook-kirpputoreista. Hrr.. Feissarimokat-sivulla on jatkuvasti kuvakaappauksia älyttömistä, suorastaan absurdeista tapauksista FB-kirppiksillä. Monet ylläpitäjät kuvittelevat olevansa messiaan asemassa ja tuovat sen julki hyvin selkeästi. 

Sääntöjä pitää olla, se on ihan selvä. Se vaan on niin, että Facebook sopii aika huonosti kaupantekoon, eikä vähiten siksi, että ihan kaikki eivät osaa käyttää sen ominaisuuksia oikein. Millä lyhenteellä täytyy ilmaista se, että on kiinnostunut tuotteesta? Miten lisätään kuva tiettyyn kansioon, jos ollaan liikenteessä kännykän avulla? Ei se vaikeaa ole, mutta kaikki eivät ymmärrä edes mitä tarkoittaa "mene Facebookiin kännykän selaimella, ei FB-sovelluksella." Ylläpidolla tulisi olla lehmän hermot, mutta aina näin ei ole. 

Joillakin kirppiksillä kuulemma aggressiivinen ylläpito lähestyy kuvattoman profiilinsa takaa yksityisviestillä (ei kun anteeksi, yyveellä, koska onhan tuo kokonainen sana liian pitkä kirjoitettavaksi!) ostajia ja tenttaa ettei kyseessä vain ole trokari. Minulle henkilökohtaisesti on ihan sama trokaako joku tavaroitani eteenpäin. Aivan sama, jos joku viitsii nähdä sen vaivan. Itselleni on tärkeintä, että pääsen tavarasta eroon. 


Olen kotona kuumeessa ja on ollut paljon joutilasta aikaa ajatella. Kehittelin mielessäni täydellistä FB-kirppistä, joka ei ärsyttäisi minua. Huomautan tässä vaiheessa, että tämä on kirjoitettu kieli poskella, eli ei kannata vetää herneitä nenään. 

Täydellisen kirppiksen säännöt 

- Jokaisen on oltava kirpputorilla omalla nimellään ja naamallaan. Ei lempinimiä, ei salanimiä. Ei lapsen tai kukan kuvia profiilikuvana. Kukapa käy livekirppikselläkään naamari päässä ja esiintyy nimellä Regina Falangi? 

- Jokaisesta tuotteesta täytyy olla selkeä kuva. Jos se kuvan laittaminen kansioon on jotenkin aivan ylivoimaista, sen voi lisätä myynti-ilmoituksen kommenttikenttään. Tuotteita kuvatessa kannattaa miettiä miten välttyy päätymästä Feissarimokiin, eli ei kannata esim. poseerata alasti kuvaa ottaessa niin, että profiili heijastuu peilistä tai ikkunasta. 

- Myynti-ilmoitusten tulee olla selkeää suomea. Ei kirppiksellä olla millään pikakirjoituskurssilla, joten välimerkit, isot alkukirjaimet ja loogiset lauserakenteet ovat sallittuja. Tilan säästämiseksi yhdyssanat kannattaa kirjoittaa yhteen. 

- Ilmoituksessa tulee lukea kohteen tiedot niin selkeästi, ettei jokaista yksityiskohtaa tarvitse erikseen kysyä yyveellä. Hinta, väri, mitat, kunto, toimitustapa. 

- Ja sitten sen vaikein kohta, eli tuotteiden ostaminen. Minun natsikirppikselläni kieltäisin ehdottomasti alustavan varaamisen. Helvetti soikoon! 
Käytössä olisivat seuraavat ilmaisut: Minulle (joka tarkoittaa sitä, että olen halukas ostamaan tuotteen ilman mitään venkoiluja) 
Varaan (joka tarkoittaa sitä, että haluaisin ostaa tuotteen, mutta tarvitsen vielä lisätietoja)
Vapautan (joka kirjoitetaan sitten, kun lisätiedot on saatu ja tuote ei olekaan sellainen kuin haluaisi)
Jonotan (jonka voi kirjoittaa varauksen perään. Jos tuote ei olekaan sellainen kuin varaaja halusi ja hän vapauttaa tuotteen, jonottaja saa sen)


Ja sitten tärkeä sääntö: kirppikseltä lentää kuin leppäkeihäs välittömästi heti ensimmäisten oharien jälkeen. Siinäpähän oppii sitten miettimään kannattaako sopia kauppoja huvikseen. 

9 kommenttia:

 1. Loistava! Ääneen sai nauraa tälle :D

  VastaaPoista
 2. Siis niin moni fb:n kirppis on "pilattu" ihan karmealla sääntöviidakolla. On toki hyvä että sääntöjä on, mutta teet niin tai näin niin aina menee väärin...
  Ja joo, tuo sanasto kyrsii kanssa, av, yv, uppaus, jono jne. nään punaista!!!
  Mut kivoja nää sun postaukset, ja siksi just kiva lukea kun itsellä samoja ajatuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä jaksan ihmetellä, että kuka on keksinyt, että enpä varaakaan tätä ihan lopullisesti, vaan vain alustavasti. Mitä helvetin eroa sillä on?!

   Poista
 3. Tuolle FB-kirppikselle minäkin voisin liittyä... oikeasti olemassaolevien FB-kirppisten suhteen olen jo luovuttanut. :D

  VastaaPoista
 4. Entäs sitten nämä Tiimarin loppuunmyynnissä hamstranneet tai peräti entiset omistajat: nyt niitä tavaroita myydään jatkuvasti fb:n kirpputorilla. Raivostuttavaa selata viikosta toiseen niitä samoja ilmoituksia ja samoilta henkilöiltä sivukaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja millä hinnoilla! Lahjoitin juuri eräälle toiselle bloggaajalle Tiimarin haaskalta haalimiani tavaroita. Lahjoitin! Olisi ollut ihan älytöntä laittaa niille joku hinta, koska olen itsekin saanut ne lähes ilmaiseksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.