tiistai 16. syyskuuta 2014

Turvallisuutta

Ihan järkyttävää miten aikaisin tulee jo pimeä! Iltayhdeksältä on jo ihan pilkkopimeää. En yleensä liikuskele ulkona niin myöhään, mutta viikko sitten kävelin Pasilassa illalla ja tajusin, että muut tielläliikkujat eivät näe minua, sillä ulkovaatteeni ovat tosi tummia ja niissä ei ole yhtään heijastinta. 

Itsestä tuntuu helposti siltä, että kyllähän autoilija minut havaitsee, mutta sata kertaa olen kyllä autolla ajaessani säikähtänyt tummia hahmoja, jotka ilmestyvät tyhjästä. Tulee mieleen vain yksi sana: heijastin. Halpa henkivakuutus. 

Minulla ei ole yhdessäkään takissa valmiiksi heijastimia, joten käytän yleensä roikkuvia ja käteen "lyötäviä" jousiheijastimia. Roikkuvista kuulemma tehokkaimpia ovat ne kovat, mutta mukavuussyistä käytän kyllä pehmeitä. Hämärälenkkejä varten minulla ja Sulolla on turvaliivit, mutta eilen ostin Sulolle lisäksi huomiopannan. 

Neonkeltaiseen pantaan tulee punainen valo. Valon saa myös välkkymään ja sen luvataan näkyvän 300-500 metrin päähän. 

Lähdenpä tästä kiinnittelemään ulkoilutakkeihin heijastimia.

7 kommenttia:

 1. Heijastimet on kyllä tärkeitä. Autolla ajaessa sen tajuaa, kävellen ei ikinä muista. Pitääkin alkaa kaivelemaan jo omia heijastimia esiin. Mun pitäisi hankkia niitä käteen lyötäviä, koska välillä ärsyttää ne roikkuvat heijastimet, jotka jäävät aina johonkin väliin/jumiin, kuten auton oven väliin tms.
  Musta on myös surullista, että heijastimina myydään sellaista kuraa, jotka eivät täytä heijastimen vaatimuksia. Esim. ne "pehmolelu"-heijastimet eivät heijasta käytännössä mitään takaisin eikä niitä saisi heijastimena mielestäni myydä tai käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma myös ne virkatut kukkaheijastimetkaan eivät täytä jotain vaatimuksia, eli eivät heijasta tarpeeksi.

   Poista
  2. Hoh hoi.. Olipa oikeakielinen lause. :D

   Poista
 2. Joo, yleensä nuo käsityömateriaalina myytävät heijastinkankaat ja -nauhat eivät täytä heijastusvaatimuksia. Heijastimista oli muutama vuosi sitten Aamulehdessä vertailu ja samassa artikkelissa selvennettiin heijastimissa olevia merkintöjä ja kerrottiin myös vaatimuksia kunnon heijastimille. Oli karua luettavaa se vertailu, varmaan puoletkaan testatuista eivät heijastaneet kunnolla. Kunnon heijastimissa yleensä on ne merkinnät, joten niihin kannattaa kiinnittää huomio heijastimia valitessa. Netistä löytyy noista tietoa, esim. http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kuluttajaturvallisuus/Tukes-valvoo-tehostetusti-heijastimien-turvallisuutta/ ja http://www.tukes.fi/Tiedostot/Tuoteturva/Kuluttajavirasto/Heijastimet.pdf

  Tämä on tärkeä asia, josta pitäisi pitää enemmän meteliä. Hyvä kun kirjoitit aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aihe tuli mieleeni eilen, kun näin FB:ssa jonkin heijastinkampanjan, jossa oli kuvattu jalankulkijoita ilman heijastinta ja heijastimen kanssa. Muistan kun autokoulun hämäräajossa heitettiin ihmisnukke auton eteen ilman heijastimia ja siinä ei tosiaan ehtinyt tehdä yhtään mitään.

   Poista
 3. Eihän se yhdeksän aika ole niin aikaisin kun talvella pimeys tulee jo kolmen jälkeen. Tosin täällä ainakin on alkanut pimenemään jo kahdeksan aikaan. Päivät ovat vielä tosi lämpimiä, ainakin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, talvella ei valoisaa aikaa ehdi edes nähdä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.