maanantai 29. joulukuuta 2014

Tavara päivässä pois, 12/12

Vuosi on kulunut ja tavaraa on lähtenyt. On sitä kyllä myös tullut, varsinkin nyt joulukuussa ihan liikaakin, mutta vielä on paljon joutilasta tavaraa nurkissa. Olen päättänyt jatkaa haastetta ensi vuoden ajan, sillä tämä on todella hyödyllinen ja opettavainen projekti. Haastan mukaan kaikki blogini lukijat! Säännöt ovat ensi vuonnakin minulla samat: tavara päivässä pois. Ja jos ostat uuden tavaran, poistat kaksi. Kahdesta uudesta neljä poistoa jne..


Vuoden myötä suhde kuluttamiseen on muuttunut todella paljon. Kaupassa tulee harkittua kahteen kertaan tarvitsenko tavaraa ihan oikeasti, vaan ostanko sen vain ostamisen ilosta. Ja mistä olen valmis luopumaan jos ostan jotain uutta. Olen kyllä muutamia kertoja seonnut alennusmyynneissä, mutta ostokset ovat pääsääntöisesti kuitenkin olleet tarpeellisia. Ainoastaan kenkiä shoppailen melko impulsiivisesti, eikä kukaan tarvitse sellaista kenkämäärää mikä minun kaapeistani löytyy...

Aiemmin saatoin ostaa kymmenenkin dvd-elokuvaa kerralla, mutta nyt niiden ostelu on vähentynyt minimiin. Enkä ole ainoa, sillä ei ole nykyään enää kovin valtavaa kuhinaa näkynyt kauppojen elokuvaosastolla. Dvd alkaa olla formaattina menneen talven lumia, ja sen ovat korvanneet erilaiset suoratoistopalvelut kuten Netflix. Tämän huomaa myös siitä, että uudehkojakin leffoja myydään kirppiksillä parin euron hintaan, eikä niistä yleensä tule kauheaa tappelua. 

Shoppailuhimon taltuttajaksi suosittelen yksinkertaista kikkaa: ei mainoksia -tarra postilaatikkoon tai luukkuun. Samalla säästyy keräyspapereiden roudaamiselta, kun mainospostia ei enää tule. Meille ei ole tullut mainoksia vuosiin, joten ei tule himoa ostaa sitä ja tätä. Seuraavana projektina on perua kaikki sähköpostiin tulevat mainoskirjeet sitä mukaan kun niitä tulee. 

Paljon olisi kaikkea rahanarvoistakin tavaraa joutilaana timanttisormuksesta sykemittariin, mutta isommaksi ongelmaksi ovat muodostuneet vanhat kirjat, pleikkaripelit, cd-levyt ja astiat, jotka eivät kelpaa kenellekään. Hyväntekeväisyyskeräyksiä täällä ei ole ja FB-kirppisten trokareille en niitä haluaisi antaa. Huuto.netissä ärsyttää se parin euron tavaroiden postittelu ja FB-kirppiksillä alustava varailu. Toria en ole kokeillut, ehkä pitäisi. 

Loppuun vielä joulukuun poistot: 

335. istuinalusta työkaverille
336. 10 heijastinta työkaverille (sain t-paidan ja ostin suksisauvat)
337. kärrypoletti työkaverille
338. huulirasva työkaverille
339. ikivanha Playmobil-ukko työkaverin lapselle
340. 2 rikkinäistä joulukynttelikköä (ostin kengänpohjalliset)
341. iPad-kuori nettitutulle
342. kolme vanhaa kantiskorttia (ostin kuvioteippiä)
343. vanha lompakko blogin lukijalle
344. koiran purema korvatulppa
345. kaksi askarteluja varten säästettyä putkea (sain cd-levyn)
346. kirja kaverille
347. kaksi leivontatarviketta kaverille (ostin paidan)
348. joulukoriste kaverille
349.  askarteluhuoneen tuoli kaatopaikalle
350. kaksi koiran puremaa korvatulppaa (sain laukun)
351. pieni rasia kaverille, kannellinen muovirasia (sain taskulämmittimen)
352. viisi mainoshuulirasvaa työkavereille (ostin joulukoristeen ja kännykkäkuoren)
353. koru tuttavan lapselle 
354. kaksi koristetupsua, WTF! (ostin kengät)
355. pesussa ollut korvatulppa ja kaksi muovipurkkia (sain mukin)
356. rikkinäiset kalsarit, kolme joulukoristetta lahjaksi, lasikuppi kaverille
357. kaksi joulukoristetta ystävälle (ostin Sulolle uudet valjaat)
358. seitsemän vanhaa lääkepakkausta apteekkiin (sain kahdet farkut)
359. yhdeksän nuhrautunutta käsimatkatavaroiden nestepussia, kaksi muovirasiaa, kumihanska, vanha vessaharja roskiin, kuusi heijastinta työkavereille (sain 8 joululahjaa)
360. 28 pantitonta limsatölkkiä kierrätykseen (sain 7 joululahjaa)
361. myin ison taulun FB-kirppiksellä
362. pari vuotta sitten vanhaksi mennyt pankkikortti, kaksi lahjakassia (sain dvd:n)
363. kaksi kaiutinritilää entisistä stereoista (ostin dvd:n)
364. poikki menneet luistinsuojat 
365. tyynynpäällinen äidin luo

Nyt pitäisi kaiken järjen mukaan Voimalantiellä olla n. 365 tavaraa vähemmän kuin vuosi sitten. Vielä se ei näy missään, mutta katsotaanpa vuoden päästä uudestaan. 

2 kommenttia:

 1. Todella hyvä idea!
  Eilen juurikin keräsin kaapista siistejä lähes käyttämättömiä vaatteita isännältä ja itseltä yhden kauppakassin verran, raskin luopua myös 3 kenkäparistani. Vein lahjoitustavarana kirpputorille.
  Minuakin kengät vetää magneetin lailla, varsinkin ne alehyllyt ja korit =)

  Tätä tavaran vähentämistä olen itsekin harrastanut (aiemmin vuokrasin kirppupöytiä ja olen myynyt torillakin) ja edelleen aion jatkaa. Nyt ei muuhun riitä energiaa niin vien ilmaiseksi pois.

  Vähempi on enempi - miksi omistaa jotain kaapissa olevaa ellei sitä käytä tai tarvitse enää tai onko tarvinnutkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Joulu on aika hankalaa aikaa, kun moni ostaa velvollisuuslahjoja. Itse en esim. polta kynttilöitä kissojen vuoksi, mutta aina niitä ja monenlaisia koriste-esineitä tulee lahjaksi, koska "pitää ostaa jotain".

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.