maanantai 26. tammikuuta 2015

Asuntounelmia

Hesarin nettisivuilla oli viikonloppuna masentava uutinen Kemijärven asuntotilanteesta. Täällä ei omakotitalosta pääse eroon kuin antamalla ilmaiseksi. Jutussa kerrottiin melkein meidän naapurissa olevasta omakotitalosta, joka on ollut myynnissä 76 000 euron hintaan jo ties kuinka pitkään, eikä siitä ole tullut kuin kaksi kyselyä. 

Täällä, kuten monessa muussakin muuttotappiokunnassa, on tyhjillään kokonaisia kerrostaloja. Yksiön saa 7000 eurolla omaksi. Alkaa vähän tuntua siltä, että talon ostaminen täältä oli todella huono idea. 


Aina välillä haaveilen pois muuttamisesta. Realistisin vaihtoehto olisi vuokrakaksio kerrostalosta, mutta saahan sitä haaveilla vaikka mistä... 

Jos voittaisin Lotosta, rakennuttaisin hirsitalon. Kaksikerroksisen, isoilla ikkunoilla ja terasseja jokaiseen ilmansuuntaan. Mieluiten ehkä Taivalkoskelle, mutta silloin voittopotin pitäisi olla aika iso, koska siellähän ei ole mitään töitä. Jos olisi varaa, voisin kyllä heittäytyä oloneuvokseksi. Olisi aikaa harrastaa... 

Välillä haaveilen, että muuttaisin pk-seudulle. Keskustayksiö leveillä ikkunalaudoilla, joilla istuisin kynttilänvalossa juomassa teetä. Minimalistinen sisustus, vain ne kaikkein tärkeimmät. En ole ihan 100 % varma viihtyisikö pitemmän päälle, koska olen tottunut siihen, että ympärillä on tilaa, mutta elokuvissa se näyttää aina niin hyvältä. 

Välillä, varsinkin silloin kun oikein v-tuttaa, haaveilen piilopirtistä jossain keskellä kairaa, valokuitukaapeleiden ulottumattomissa. Ei sähköä, ei juoksevaa vettä. Hiljaisuus ja tulen humina ja pauke kaminassa. Taivaalla revontulet. 

Jatkan haaveilua täällä Voimalantiellä...

10 kommenttia:

 1. Mä haaveilen välillä ostavani jonkun tommosen halvan talon vaikka sitten Kemijärveltä tai Kainuusta tai muulta muuttotappioalueelta, joilta taloja saa puoli-ilmaiseksi (ainakin pääkaupunkiseudun hintoihin tottuneen mielestä). Sitten aina havahdun siihen, ettei siellä ole töitä, ei ystäviä eikä sukulaisiakaan. Sielläpä yksin istuisin metsän keskellä perunoita ruuakseni kasvattamassa. Ehkä ei. Vaikka olishan se kesämökki kiva...
  t. Lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä olen juuri se, joka istuu täällä yksin eivätkä perunatkaan viime kesänä kasvaneet. :) Töitähän täällä ei ole, paitsi hoitoalalla ja hautausurakoitsijoilla.

   Poista
 2. Tunnustan, että kävin kyseisen halpisuutisen vuoksi tutkimassa, mitä sieltä tosiasiassa halvalla myytäisiin.
  Mutta vaikka myytäisiin mitä, tai melkein annettaisiin, on pakko pysyä täällä Pirkanmaalla, kun työpaikka on täällä ja mieskin asuu tiukasti kotitilallaan, eikä halua sieltä mihinkään muuttaa. Suunnittelin jokin aika sitten vakavissani muuttoa Haminaan, koska siellä olisi ollut juuri minulle sopiva työ omalta alaltani. Mies alkoi heti ruinuta, kuinka hänellä olisi sitten niin pitkä matka luokseni, emmekä näkisi juuri koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin täältä pois muuttamista melkein viikottain, mutta sitten katselen muiden paikkakuntien hintatasoa ja haaveet haihtuvat.

   Poista
 3. Töitähän Kemppaan on tulossa.....positiivisiakin uutisia. Yksi tehdas siirtämässä tuotantonsa Kemppaan. Nykyihminen haluaa ostaa 'valmiin talon', eli niitä remppataitoisia ei vissiin kovasti ole tai ei ole halua siihen. Kun kämppänsä pitää ajanmukaisessa kuosissa ja panostaa siihen kyllä sen saa myytyä ihan hyvällä hinnalla. Sinähän olet myös modistanut taloasi, kyllä se kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas tuntuu, että remontin tekeminen ei nosta (juuri) yhtään talon hintaa. Siis jos remonttiin on mennyt esim. 30 000 e, niin on ihan turha kuvitella pyytävänsä talosta sitä mitä itse aikoinaan maksoi + 30 tonnia päälle, vaan saa olla hyvillään jos ei jää itse tappiolle.

   Minulla on se käsitys, että täällä päin asunnot ja ok-talot ostetaan remontoitavaksi, eli asukas haluaa joka tapauksessa tehdä pintaremonttia ainakin lattioiden ja tapettien suhteen. Uudemmat talot varmaan kelpaavat sellaisenaan, mutta uusia taloja täällä ei kauheasti ole.

   Poista
 4. Näillä perukoilla ei voittoa tehdä remonteilla vaan ne kämpät pysyy sillä lailla myytävinä....jossakinhan se on asuttava, ostohinta+remonttirahat+hyvä mieli mielestä asunnosta=saa edes jotakin myydessä (-miinus mahdollinen tappio joka ei varmaa vastaa samalla ajalla vuokriin heitettyä rahaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on kyllä ihan totta.

   Laskin juuri, että jos olisin jäänyt asumaan siihen vuokrakolmioon, jossa asuin ennen Voimalantielle muuttamista, niin näiden vuosien aikana olisin maksanut vuokraa n. 50 000 e (olettaen että vuokra olisi nyt n. 700 e/kk). Laina ei _todellakaan_ ole lyhentynyt tuota määrää, mutta joka kuukausi sentään jonkun listanpätkän saa omaksi.

   Poista
 5. Näin se on että enemmän rahaa menisi vuokriin kuin lainanlyhennykseen. Kun myyt kämpän saat edes pikkutukun rahaa, vuokralta lähtiessä et niin mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse asiassa jos myisin talon nykyisellä hintatasolla, niin minulle jäisi vielä asuntolainaa. Sehän tässä eniten vituttaakin.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.