perjantai 30. tammikuuta 2015

Kemijärvi hukkuu lumeen

Jos lumen enimmäismäärästä olisi säädetty jokin laki, voisi nyt helposti sanoa että lunta on enemmän kuin laki sallii. Tällä viikolla sitä on saatu tasaisesti kaikkialle Suomeen. Meillä täällä Lapissa sitä oli jo aiemminkin ihan tarpeeksi, joten nyt sitä on suoraan sanottuna ihan helvetisti. 


Ongelmana on se, ettei sitä ole enää mihin kolata. En muista onko lunta koskaan minun täällä asuessani ollut näin paljon, todennäköisesti ei. Ja nyt on vasta tammikuu, joten lisää ehtii tulla vielä ainakin kolmen kuukauden ajan. 


Tuo epämääräinen nyppylä kuvan keskivaiheilla on etupihan pihavalopylväs. Se ei tällä hetkellä kauheasti valaise. Sen edessä olevat muhkurat ovat saskaton-pensaita, jotka ovat laonneet lumen painon alla. 


Näköesteet naapuritaloon ovat nyt hyvät, sillä valli on kasvanut melkoiseksi. Lumen syvyys jonkin virallisen mittauksen mukaan oli tänä aamuna 86 cm, mutta päivän aikaan lunta on taas sadellut siihen malliin, että viikonloppuna ehkä jo rikotaan metrin rajapyykki. 

Yleensä vitsailen lumisateella, että Etelä-Suomessa tämä olisi lumikaaos ja aiheuttaisi kymmenien autojen ketjukolareita, mutta meillä tämä on vain ihan normaali talvikeli. Nyt kyllä alkaa jo tuntua siltä, että vähempikin riittäisi. Pohjoisen autoilijat ovat yleensä etelän autoilijoita taitavampia haastavissa keliolosuhteissa (ja pakko on ollakin!), mutta itse jäin eilen töistä lähtiessä Qashqailla (= crossover, eli normaalia korkeampi henkilöauto) pohjasta kiinni keskustan "pääkadulle". Meinasi jo hymy hyytyä, mutta pääsin sentään omin avuin pois. Tänään töihin ajaessa edellä ajanut juuttui kiinni liikenneympyrään ja meinasi pelti rytistä, kun hän lähti peruuttamaan. Onneksi oli sen verran turvaväliä, ettei kolahtanut. 

Nyt vain odottelemaan tykkylumen aiheuttamia sähkökatkoksia...

6 kommenttia:

 1. Jösses! Melkoinen lumimäärä.

  VastaaPoista
 2. Mä kyl ottaisin tänne etelään osan tuosta, meillä päin ei ole lunta enää kun vesisade ja lämpö veui sen - taas!
  Hiitämisestä tai lasten lumileikeistä ei kannata edes haaveilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitanko tulemaan yöjunassa? :D

   Ei täälläkään voi nyt hiihtää kuin umpihangessa, koska lunta tulee sillä vauhdilla etteivät ehdi pitää latuja auki.

   Poista
 3. Meillä on kans lunta ihan riittävästi, sais jo loppua tää talvi...Jouluun asti sitä lunta odottaa mut sitten alkaa tympimään!

  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli jouluna tosi hyvä määrä lunta. Se olisi riittänyt. Herää jälleen epäilys, että sulavatko nämä edes juhannukseen mennessä pois. Viime vuonna jäin heti kesäkuun alussa lomalle ja silloin oli vielä kodin lähellä 2 lumikasaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.