tiistai 6. tammikuuta 2015

Korkeamman tason hommia

Minua aina naurattaa kun kaverini sanoo hänen miehensä olevan johtotehtävissä. Mies on sähkömies, eli johtojen kanssa tekemisissä. Tällä pettämättömällä logiikalla voin sanoa että itsekin olin tänään korkeamman tason hommissa. Korjasin olohuoneen katon. 


Kotini keittiön alkuperäiset kaapit oli Älvsby-tyyliin asennettu kattoon asti ja kattolevyä oli tietenkin säästetty ja laitettu sitä vain kaapin reunaan asti. Kun vanhat kaapit purettiin keväällä 2009 ja uudet kaapit eivät olleet aivan samankokoiset tai tulleet samoihin kohtiin, jäi katosta näkyviin lautoja, muovia ja villoja. Sisäkatto oli pakko uusia. 

Asensin (muistaakseni) kesällä 2009, vai olisikohan se ollut 2010 omin pikku kätösin uudet sisäkattolevyt olohuoneeseen, keittiöön ja eteiseen, jotka ovat samaa tilaa. Seuraavana keväänä ullakolla oleva huippuimuri päätti hajota ja pukata kondensiovedet keittiön katon läpi. Katto kastui ja sitä piti aukoa. Arvatkaapa saako tuollaisia pahvipaskalevyjä ponttiin niin, että niitä voisi vaihtaa keskelle kattoa? Eipä saa. Oli siis edessä kaksi vaihtoehtoa. Uusia koko paska, eli koko sisäkatto. Tai tehdä sauma. Päätöstä helpotti lompakkoon vilkaiseminen. 


Sauma on peitetty listalla, johon vieraiden silmät aina hakeutuvat, mutta oma silmä on siihen jo tottunut. 

Mutta vastoinkäymiset eivät toki loppuneet tähän. Toissa juhannuksena, eli 2013 eräs juhannusvieraista sanoi, että olohuoneen katto roikkuu. Eikä roiku, se vaan vähän näyttää siltä kun kattolevy kiiltää, sanoin. Vieras ei uskonut, vaan käveli roikon kohdalle ja kurotti siihen kädellään (meillä on tosi matala huonekorkeus) ja nosti roikkoa ylöspäin. Roikkuihan se perkele! Levy oli irronnut toisesta reunastaan pontista ja vetänyt vieruskaverinkin melkein irti. 

Yritin korjata sitä, mutta eipä sitä arvatenkaan saanut mitenkään vedettyä takaisin ponttiin, joten menetin totaalisesti hermoni ja revin koko levyn pois. Onneksi oltiin lähellä seinää ja vielä siinä suunnassa, että vauriot saisi korjattua helposti... 

Helposti ja helposti. Levyt olivat varastossa valmiina, mutta 1,5 vuotta tuotakin hommaa piti jahkailla. Tänään pakkasmittari näytti -32, joten päätin että tämä on se päivä jolloin korjaan katon. Ei siinä lopulta mennyt kuin pari tuntia. Listat vielä puuttuvat ja niissä voi mennä seuraavat 1,5 vuotta... 


Tämä edullinen "puukuvioinen" Nordic-levy on kyllä helppoa työstettävää, koska siihen ei tarvitse sahaa, vaan katkoninen onnistuu mattoveitsellä. Muuten levy onkin sitten ihan perseestä, enkä suosittele sitä kenellekään. Se ei kestä minkäänlaisia kolhuja, vaan pinnan saa rikki melkein ajatuksenkin voimalla.

Mutta kyllä minä olen aika kätevä emäntä! Kyllä eivät kaikki 150-senttiset korjaile kattoa yksin.  

Lisäys:


Tässä näkyy epäilevälle anonyymille sulkumuovi. :)

11 kommenttia:

 1. No olisi jäänyt korjaamatta tältä 168 senttiseltäkin. :) Olet aikamoinen monitoiminainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sanovat että kun itse tekee, niin saa sellaista kuin haluaa. Minä kyllä väitän, että kun itse tekee, saa sellaista kuin sattuu tulemaan..

   Poista
 2. Olet kyllä todella monitoiminainen, ei onnistuis multa vaikka vartta löytyykin miltei 30 senttiä enemmän kuin sulta. Herää vaan kysymys että eikö sun ukkos mitään tee, vai onkos se teillä niin että sinä hoidat ns. miesten työt?
  T: Tiituna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sekin tekee, tänäänkin purki (minulta kysymättä) saunan lauteet pois, mutta tarkemmissa hommissa on vaan parempi että minä teen. Näissäkin kattohommissa pitää mitata tosi tarkkaan ja katsoa että leikkaa levyä oikeasta reunasta, joten hukkaprosentti on paljon pienempi kun minä teen. Vaikka remonttihommat ovat perinteisesti miesten hommia, niin olen sitä mieltä että alalla pitäisi olla enemmän naisia, koska naiset ovat luontaisesti tarkempia. Aika monelle remppareiskalle olen vuosien aikana maksanut, mutta ei ole yhdenkään jälki ollut niin hyvää kuin olisin toivonut. Jos ei omakaan jälki ole. :)

   Poista
 3. Olet kyllä kätevä emäntä :) Kyllä moni mies ottaisi tuollaisen remonttireiskan vai pitäisikö sanoa tiinan huusholliin niin pääsisi itse helpommalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kun ei kotona ollut miestä sen jälkeen kun täytin 10, niin olen oppinut siihen että nainenkin voi ja osaa tehdä aika paljon kaikenlaista.

   Poista
 4. Niinhän sitä sanotaan että toiset tekee mitä osaa minä teen mitä haluan!!! Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tekemällähän sitä oppii, ainakin kantapään kautta.

   Poista
 5. Jännä että tossa katossa ei näy höyrynsulkua... Siis muovikalvoa villan ja puukoolausten välissä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä se muovi, mutta se on aika kirkasta joten se ei erotu näin kaukaa otetuissa kuvissa. Juuri tuossa kohdassa jossa katto oli "rikki" näkyy muovin ja villojen välissä kaksi kuollutta kärpästä! Yäk! Aitoja ruotsalaisia kasarikärpäsiä.

   Poista
  2. Edes minä en olisi nuuhkinut paljaaltaan olevia villoja 1,5 vuotta. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.