lauantai 24. tammikuuta 2015

Mitä hyötyä liittoon kuulumisesta on?

Minulta kysellään ihan säännöllisesti, että miksi (muka) pitäisi kuulua liittoon. Hämmästyttävän moni ei kuulu. Se on jokaisen oma valinta, enkä halua tällä kirjoituksellani aivopestä ketään. Sitä sen sijaan en voi ymmärtää, että miksi joku työtä tekevä ei kuulu edes työttömyyskassaan. Se on silkkaa tyhmyyttä. 


Päätin kirjoittaa aiheesta muutaman sanan helpottamaan päätöksentekoa, sillä yllättävän moni ei tiedä mitä konkreettista hyötyä liittoon kuulumisesta on. Yritän avata asiat mahdollisimman kansantajuisesti, mutta jos joku asia jää epäselväksi, niin kysy ihmeessä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole! Lähdetään liikkeelle käsitteistä. 

Mitä eroa on ammattiliitolla ja työttömyyskassalla? 

Työttömyyskassa on se pulju, joka maksaa sinulle työttömyyspäivärahaa jos jäät työttömäksi työsuhteesta, joka on kestänyt vähintään n. 6 kk (26 vko). Työssäoloehtoa voi kerryttää myös pätkissä, vaikka opiskelujen ohessa. Päiväraha on ansiosidonnaista, eli se perustuu siihen palkkaan jota olet työstäsi saanut. Eli mitä enemmän olet saanut palkkaa, sitä isompaa päivärahaa saat. Jos et ole kassan jäsen ja/tai et ole maksanut jäsenmaksuja, saat työttömäksi jäädessäsi Kelasta peruspäivärahaa, jonka määrä on n. 32 e/päivä, riippumatta siitä oletko tienannut töistäsi kuukaudessa 2000 vai 12000 e. Esimerkiksi kuuluisalla 2600 euron kuukausipalkalla ansiosidonnaisen päivärahan määrä olisi n. 70 e/päivä. Kumpi kuulostaa paremmalta, 32 e vai 70 e päivässä? 

Työttömyyskassasta et kuitenkaan saa yhtään mitään muuta. Piste. Jos koet, että tämä riittää sinulle, voit valita pelkän kassan jäsenyyden. Yleisin, joskaan ei halvin vaihtoehto on Yleinen työttömyyskassa eli YTK. Tunnetaan myös nimellä Loimaan kassa (tai Loimaan liitto, vaikkei kyseessä liitto olekaan.) 

Ammattiliitto hoitaa kaiken muun. Lyhyesti sanottuna anmattiliitto valvoo jäsentensä etuja. 

Mutta mihin liittoa oikeasti tarvitaan?

Työnantaja ei suostu maksamaan palkkaa isyysvapaan ajalta, vaikka sitä pitäisi maksaa. Työnantaja teettää korvauksetonta ylityötä. Työkaveri saa samasta työstä parempaa palkkaa kuin sinä. Jos et kuulu liittoon, olet aivan omillasi näiden asioiden kanssa. Liiton jäsenenä saisit apua luottamusmieheltä, liiton lakimieheltä jne.. Pahimmillaan erimielisyystilanteet voivat edetä jopa työtuomioistuimeen ja se voi tulla melko kalliiksi omasta pussista maksettuna. 

Omalla alallani liitto neuvottelee työnantajan kanssa työehtosopimuksen. Työehtosopimus (tes) on se vihkonen, jossa on sovittu työsuhteen ehdot, oikeudet ja velvollisuudet. Jos ei olisi liittoa, ei olisi tessiäkään ja jokainen saisi neuvotella omat työehtonsa ihan ypöyksin. Silloin voisi olla niin, että Leenalla on lounasetu, mutta minulla ei. 

Liitto neuvottelee myös palkan yleiskorotukset. Toki ne ja kaikki muutkin neuvotellut edut napsahtavat ei-jäsenillekin kuin Manulle illallinen, mutta itse en kauheasti arvosta sellaista "vapaamatkustamista." Minä maksan mielelläni 1,25 % palkastani jäsenmaksua mm. sitä varten, että ammattilaiset istuvat neuvottelupöydässä vääntämässä kättä siitä, saanko minä käydä työterveyshuollossa työajalla vai onko se omaa aikaa. 

Mietipä tilannetta jossa yksi ihminen haluaa saada lisää liksaa. Ei hänen sanallaan ole tuhansien ihmisten työpaikalla paljon painoarvoa, mutta entäpä jos vaikkapa 4000 ihmistä järjestäytyy ammattiliitoksi ja sanoo porukalla, että palkkaa pitäisi saada lisää tai eväkään ei värähdä. Kumpi kuulostaa tehokkaammalta? Kummassa porukassa sinä seisot?  

Kalenteri kerran vuodessa

Monille ammattiliiton jäsenedut = postitse tuleva kalenteri kerran vuodessa. Jos käsitys on tämä, kannattaa käydä vilkaisemassa liiton nettisivuja. Monilla liitoilla on esim. mainioita alennuksia vakuutuksista, lehtitilauksista, polttoaineesta ja edullisia lomaosakkeita. Omaan ay-jäsenyyteeni kuuluu matkavakuutus, joka kattaa myös matkatavarat ja koskee myös mukana matkustavia lapsia. Lisäksi liitot järjestävät koulutuksia, virkistystilaisuuksia, risteilyjä, elokuvailtoja ja vaikka mitä. 

Työn orjat sorron yöstä nouskaa?

Ay-toiminta ei todellakaan ole enää mitään punalippujen heiluttamista vappumarssilla. Olkoonkin taustalla poliittisia suuntauksia, niin ammattiliittoon kuuluminen ei tarkoita minkään tietyn aatteen edustamista. Ammattiliittoon kuuluminen on järkevää, koska nykyajan työelämä on niin hektistä, vaativaa ja epävarmaa, että kenelle tahansa voi milloin tahansa tulla eteen hankala tilanne. 

Voit itse valita haluatko olla siinä tilanteessa yksin. 

Lisäyksenä pakollinen huomautus: kirjoitus sisältää pelkästään henkilökohtaisia mielipiteitäni, eikä tämä ole minkään edustamani tahon virallinen kannanotto! 

12 kommenttia:

 1. Tarpeellista tietoa monelle ja selitetty niin että maallikko ymmärtää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin oli tarkoituskin. Laitoin otsikot tarkoituksella niin, että jos joku googlaa näitä asioita, niin voi ehkä päätyä tänne blogiin.

   Poista
 2. Itse olen kuulunut omaan liittooni (Tehy) heti sen perustamisesta. Kerran eräs työnanatja irtisanoi mut äitiyslomallani, joten käännyin liiton puoleen ja sain työnantajalta minulle kuuluvat korvaukset. Silloin markka-aikana se oli noin 10 000 mk.
  Nykyään kalenteri pitää tilata itelle (en muista maksaako), mutta aiemmin tuli automaattisesti.
  Ryhmähenkivakuutus on meillä ollut hyvä etu ja tietysti lomaosakkeet ennen oli, en tiedä onko enää. Mutta ainakin Levillä on ollut hotellissa -50%. Kaksi lakkoa olen käynyt läpi eturintamassa (tiedottaja ja lakkopäällikkö) ja molemmilla kerroilla palkat toki nousivat ja vapaamatkustajiakin oli, valitettavasti.Helppojahan ne ei ole olleet, mutta ensimmäinen varsinkin lisäsi yhteenkuuluuvutta naisvaltaisella alalla. Tärkeästä asiasta kirjoitat Anniina, teksti vaan oli niin pientä, että mun oli vaikee lukea ilman säätöjä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säädän tekstiä kunhan joskus pääsen tietokoneelle. Puhelimella ei fonttia tai sen kokoa saa muutettua.

   Meilläkään ei kalenteria tule automaattisesti, vaan se pitää tilata. Ei maksa mitään.

   Poista
 3. Entisen ya-aktiivin nykyisen eläkeläisen mieltä lämmittävä kirjoitus. Tulee mieleen, että jos järjestäytymisaste olis isompi olisko noi YT & irtisanomiset pienempi määriltään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sitä ei voi tietää.

   Itsehän olen ollut jo vuosia ay-aktiivi ja olen lapsuudesta asti kasvanut siihen, että liittoon "kuuluu" kuulua.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus ja kansantajuisesti selitit, miksi kannattaa kuulua liittoon. Itse olen kuulunut aina, liittoa olen vaihtanut/joutunut vaihtamaan aina alan ja työtehtävienkin mukaan yli 20:n työssäolovuosieni aikana. Ja matkan varrella on todellakin ollut hyötyä liittoon, sekä työttömyyskassaan kuulumisesta, kun aikanaan on joutunut työttömäksi kuulusien "tuotannollisten ja taloudellisten" syiden takia.

  Nuo jokaiseen työyhteisöön kuuluvat vapaamatkustajat kyllä korpeavat. Joillakin kuulemma jopa uskonto (lahkolaisuus) saattaa kieltää liittoihin kuulumisen, äänestämisen jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään irtisanomisia on todella yllättävilläkin aloilla, joten en ymmärrä miten joku uskaltaa olla kuulumatta edes kassaan. Tosin onhan monilla säästöjä yms, joiden turvin voi sitten elellä eikä ole tarvetta ilmoittautua työnhakijaksi ja hakea työttömyysturvaa.

   Poista
 5. Tosi hyvä kirjoitus. Itse kuulun samaan liittoon kuin edellisen työnantajankin aikana, mutta koska teen vuokratyötä, monet tiimistä eivät kuulu ja se kyllä näkyy. Kaikki työnantajan hullutukset hyväksytään ja sitten selän takana kirotaan. Minusta esimerkiksi henkilökohtaisten tavoittelen asettaminen ei ole fiksua, koska tehtävät tiimin sisällä vaihtelevat, mutta tiimitavoite on mielestäni ok. Silti esimieskeskusteluissa kysytään, että miksi sinä teit tänään vain viisi kun Leena teki samassa ajassa kymmenen - vaikka nimenomaan työnantaja on määrännyt sinut tekemään vaikeampia juttuja kuin Leena tai muut. Oma kärsivällisyyteni on koetuksella tuon tuostakin, luottamusmiestä ei ole ja järjestäytymisaste 10 %... Henkilöstönkin edustaja johtoryhmässä on pomon valitsema. Koeajalla on paha purnata. Joukossa on voimaa, liittykää liittoon hyvän sään aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pahalta kuulostaa. Luin juuri STTK:n teettämää tutkimusta siitä, miksi liittoon kuulutaan tai ei kuuluta. Usein oletetaan että ne ovat vain nuoret, jotka eivät halua tai tajua liittyä liittoon, mutta aika yllättävän iso osa yli 5-kymppisistä oli sitä mieltä, että minähän se en liittoon liity. Voi olla taustalla jotain vanhoja huonoja kokemuksia tms. Usein puhutaan, että liitto on "hampaaton", mutta kyllä yksittäinen työntekijä on ypöyksin vielä hampaattomampi.

   Poista
 6. Irtisanoin itseni juuri liitosta. Liityin siihen opiskeluaikana ja sain kyllä aikanaan hyvää palvelua. Sain myös apua liitonlakimiehiltä, kun jäin työttömäksi ja työkkäri katsoi, että sivutoiminen yrittäjyys muuttuu täyspäiväseksi, kun jään työttömäksi. 12 kk 2 viikkoa meni, mutta päivärahat tuli. Nyt olen itse sitten "yrittänyt" kovemmin ja 2 vuoteen en ole ollut ulkopuolisella töissä niin kiinteä 350€ lasku on aika jättää taakse. Omalla kohdallani (paljon mahdollisia yksityisiä työnantajia) pidin hyvänä myös liiton tarjoamaa palkkaneuvontaa, auttoi monesti mahdollista palkkatoivetta esitettåessä. Toisaalta kuulun edelleen yhteen yrittäjäpuooen liittoon, mutta edut ovat aivan erilaisia kuin toisessa liitossa mm. Kaikki ovat erikseen maksullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäjillä tilanne on tosiaan toinen kuin "normaaleilla palkansaajilla".

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.