keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Hampaat naulaan

Veljeni oli joskus yli 20 vuotta sitten työllistettynä jossain metsänraivaushommissa. Hänelle ostettiin jostain syystä sinne oma raivaussaha, jolle ei tietenkään enää työpätkän loppumisen jälkeen ollut käyttöä, joten hän myi sen Keltaisessa Pörssissä tai kaupan ilmoitustaululla. Silloin ei ollut vielä FB-kirppiksiä ja alustavia varauksia. Sahaa tuli hakemaan joku peräkylän äijänkäppänä, joka huokaisi lähtiessään: "Nyt pittää laittaa pitkäksi aikaa hampaat naulaan." Se oli niin nerokkaasti sanottu, että otin sen heti sanavarastooni. Sanonta tarkoittaa siis sitä, että joku asia on niin kallis, että ostaja joutuu olemaan sen vuoksi vähän aikaa syömättä eli tekohampaat voi nostaa seinälle naulaan roikkumaan siksi ajaksi. 


Minä olen melko ison osan ajasta aika perseaukinen, vaikka blogistani ei ehkä sitä huomaa, kun hehkutan välillä liikaakin ostoksia ja matkustamisia. En matkustaisi koskaan, jos matkat menisivät omasta pussista. Shoppailun suhteen olen kyllä välillä vähän impulsiivinen, vaikka Tavara päivässä pois -haaste on takonut päähäni todella paljon järkeä. Silti saatan joskus ostaa satasen kengät, jotka ovat lähes identtiset edellisten ja vielä ihan hyväkuntoisten kenkien kanssa. 

Siinä asiassa olen natsi, että ensin hoidetaan asialliset hommat ja sitten vasta humputellaan. En koskaan jättäisi laskuja maksamatta, vaan maksan ne ensin ja katson sitten jääkö ylimääräistä. Joskus jää, joskus ei. Yleensä ei. En silti valita, koska olen ihan itse valinnut matalapalkkaisen alan, hevonkuusessa sähkölämmitteisessä velkatalossa asumisen ja kahden auton omistamisen. 

Mutta kyllä nykyään joutuu aina välillä miettimään, että mistähän sitä seuraavaksi voisi säästää, kun kaikki kallistuu koko ajan. Autoilusta, asumisesta ja ruoasta en voi tai halua karsia. Ruoan suhteen voisin ehkä olla järjestelmällisempi. Ei meillä kyllä ruokaa mene hukkaan juuri lainkaan, mutta kannattaisi esim. tehdä ruokalista viikoksi ja ostaa tarvikkeet sen mukaan kerralla, eikä käydä joka päivä "tarkkomassa" lähikaupassa, koska sieltä lähtee aina mukaan heräteostoksia vähintään karkkihyllystä. 

Lehtitilaukset olen lopettanut. Kirjojen ja e-kirjojen ostoa yritän vähentää ja olen alkanut käydä kirjastossa useammin. Kampaajalla käyn n. parin kuukauden välein enkä enää värjää hiuksia. Vaatteita on "pakko" toisinaan ostaa, mutta yritän ostaa harkiten. Netflixin ja Spotifyn jäsenyyden perun aina välillä, mutta kestän ilman niitä parisen viikkoa ja sitten ne on pakko tilata uudelleen. 

Sitten tämän jutun kuvituskuvaan. Taidan nyt itsekin laittaa hampaat muutamaksi kuukaudeksi naulaan, sillä eilen oli pakko tilata autoon uudet renkaat. Olin ajatellut, että kyllä tämä talvi vielä menee entisillä, mutta eilen oli myönnettävä lopulta, että ne alkavat muistuttaa vauvan takapuolta. Muut, ei niin tärkeät hankinnat voin lykätä myöhempään ajankohtaan. "Pitäis ostaa" -listalla on mm. uusi cabin-kokoinen matkalaukku, koska entisen päälle kaatui bensaa, eikä haju lähde pois millään. Mutta ei sillä kiirettä ole, pärjään repulla ihan hyvin. 

Säästämisestä puheen ollen, otan mielelläni vastaan kaikenlaisia arkisia säästövinkkejä. Sähkön kilpailutan kahden vuoden välein ja maalämpöön siirtyminen ei ole meille valitettavasti mahdollista, ilmalämpöpumppu meni rikki jo vuosia sitten enkä tykännyt siitä yhtään ja autot tankataan pääosin Venäjällä, jossa bensa on hieman inhimillisemmän hintaista. 

Mutta missä muussa voisin säästää?

27 kommenttia:

 1. Lopeta karkkien yms. herkkujen ostaminen. Ite oon ollu kohta kolme vuotta herkkujen ostokiellossa ja kyllä säästyy rahaa ja painoki on siinä sivussa tippunu/ pysyny oikeissa uomissa. Ainut mikä on hankalaa, niin kesät. Kuola valuen on kolme kesää menny ku on pitäny tötterökopin ohi kävellä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ai, aika pahan pistit! Minulle kesä on helpompaa aikaa, silloin tulee syötyä paljon järkevämmin, mutta tämä talven loputon pimeys tekee ihan sekopäiseksi ja aiheuttaa kauheat hiilarihimot.

   Poista
 2. Jos talvi tekee tiukkaa olla ilman hiilarihöröjä, pidä herkkupäivä kerran viikossa. Ostat silloin vähän herkkuja ja syöt sen päivän aikana. Siis viikolla niitä ei kerätä varastoon, kasa voi kasvaa isoksi! Miten olisi en osta mitään kuukausi. Sinulla näyttää tuota sisua olevan eri projekteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tuollaista "älä osta mitään" -kuukautta, mutta aina on muka jotain mitä on pakko ostaa. Oikeasti kyllä hyvin harvoin on ihan pakko.

   Hyvä vinkki!

   Poista
 3. Onhan sulla jo Helsingin kirjaston kortti? Niillä olisi kuulemma hyvä valikoima e-kirjoja ja e-lehtiä. Itse aion seuraavan kerran Helsingissä käydessäni hakea kirjastokortin niin pääsen lainaamaan noita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, kiitos vinkistä! Saakohan sen ihan kuka vaan, vai pitääkö olla osoite jossain pk-seudulla?

   Poista
  2. Saa ihan kuka vaan, mutta se pitää käydä hakemassa paikan päältä Helsingin kirjaston toimipisteistä. :)

   Poista
 4. Testattu juttu, laita joka kuukausi palkkapäivänä tietty summa 20 €, 50€ tai vaikka 100€ pois normaalilta tilitä. Sellaiselle tilille jolta saat rahan vain nettipankissa tms. Ja loppu rahalla tuut toimeen ihan hyvin, koska rahaa menee ihan tasan tarkkaan sen verran kuin sitä tilillä on. Ja sit jos tulee yllärimenoja sulla on vararahasto, josta voit niitä maksaa.
  Joo, joku sanoo ettei mulla oo varaa säästää, mutta se sama 20, 50 tai 100 euroo katoaa kuukauden aikana kulla minnekin. Kokeile vaikka vuosi, ota haasteena....
  Ja lisäksi mä olen tehnyt tuolla tavalla koko aikuisikäni yli 40 vuotta ja ihan hyvin onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut tuo varatilisysteemi käytössä koko aikuisiän, mutta kun nettipankkiin pääsee nykyään kännykällä mistä vaan, niin rahat eivät säily sielläkään.

   Poista
  2. no sit semmonen tili ettet voi siirtää edes netissä ;)

   Poista
  3. Minulla on yksi sellainenkin tili. :) Se on nimeltään kummipojan synttärilahjatili. Hän saa sinne kertyneet eurot kunhan täyttää 18. Ehkä voisi tosiaan avata itselle samanlaisen tilin..

   Poista
 5. Avaa tili vaikka eri pankkiin. Pankeistahan ei saa enää rahaa!!!! Siellä ne on hyvässä turvassa kun niitä ei saa edes asian kanssa ulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei varsinkaan täällä syrjäseuduilla, joissa ei ole edes pankin konttoreita enää.

   Mutta joo, ihan tällaisia vinkkejä en tarkoittanut. Ei siis ole tarkoitus saada kerättyä tilille rahaa, vaan olisi tarkoitus saada se kuukausittain sinne tuleva pienehkö palkkasumma riittämään kaikkeen, eli on karsittava pois turhia menoja kuten ravintolassa syömistä, lehtien tilaamista yms.

   Poista
  2. Nut hei, eikös asia ole niin että nykyisellä tavallasi käyttää rahoja et pärjää. Olisko kuitenkin parempi kokeilla jotain uutta tapaa. Mutta tää taitaa olla liian vaikeeta, melkein kuin lopettas tupakan polton tai laihduttas. Ei oo kiva myöntää että on toiminut väärin ?

   Poista
  3. Toki toki. Pärjään kyllä nytkin, siis ei se perseaukisuus tarkoita sitä että tilillä on kolme viikkoa kuukaudesta pyöreä nolla. Mutta olishan se kiva jos siellä joskus tilipäivän koittaessa olisi muutama kymppi, jotka voisi sitten siirtää jonnekin Sveitsin pankin tilille kasvamaan korkoa.

   Kaipaan konkreettisia vinkkejä, kuten:
   - ota kauppaan mukaan kauppakassi, niin ei tarvitse ostaa muovipussia
   - osta kissan pelletit rautakaupasta lämmityspellettiosastolta, ovat paljon halvempia kuin sama tavara kaupan lemmikkiosastolla
   jne..

   Poista
 6. Olet oikeassa, hinnat nousevat jatkuvasti. Prismat laskivat hintoja, Salen kohdalla asiaa kuulemma harkitaan. Salessa kuitenkin täällä jo varautuivat tulevaan laskuun ja nostivat erään ruisleipäpaketin hinnan. Hinta ennen 0,99€, nyt 1,25€. Aika suhteetonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh huh! Täällä ei ole Prismaa, eikä kyllä Saleakaan. Lidlistä pääasiassa ostan ruokani, koska se on halvin.

   Poista
 7. Kyllä se säästäminen on vaikeaa jos muutenkin arkikulutuksen kanssa on tarkka. Tarjoushaukkana voi säästää ja ostaa pakasteeseen. Ihailen kateellisena sinun liikuntavehkeisiin upottamia rahoja. Ei ole meitsillä varaa vaan liikutaan Lidlin ym halpahallien vehkeissä ja kunto nousee niilläkin (jos likkuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlin liikuntavaatteethan ovat itse asiassa ihan huippuja! Kaikki mitä olen ostanut ovat olleet laadultaan tosi hyviä ja hinta on murto-osan siitä, mitä vastaava tuote jonain tunnetun merkkisenä maksaa urheiluliikkeessä. Urheiluvehkeisiin silti tuhlaan ihan järjettömiäkin summia, esim. 100 euron salikenkiä en _todellakaan_ olisi tarvinnut, mutta silloin iski se kuuluisa "mutkumähaluun". Juuri tällaisissa asioissa voisin säästää pitkän pennin, jos vain olisi aina järkeä päässä. :)

   Poista
 8. Kun ruvetaan laihduttamaan, pidetään ruokapäiväkirjaa, jotta tietää missä menee väärin. Kun haluaa säästää pidetään menoista kirjaa, jotta näkee missä menee mäkeen.
  En voi antaa sulle vinkkejä kun en tiedä miten tuhlaat. Esim se muovikassijuttu on mulle itsestään selvyys, jota en olis ehdottanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi opettelemalla opetella ottamaan kauppakassi mukaan. Joskus se onkin, mutta unohtuu autoon. Muovipussien ostaminen on niin turhaa.

   Luulen (tai oikeastaan tiedän), että isoin menoerä, jota oikeasti voisin järkeistää on ruoka. En koskaan tee mitään kauppalistoja, vaan ostan mitä mieleen tulee ja senhän arvaa että silloin lähtee kaupasta paljon kaikkea turhaakin. Esim. Lidlin alennushyllystä ostin tällä viikolla karpalohyytelöä. Joo, tykkään karpaloista, mutta ehkä olisin pärjännyt ilman sitäkin.

   Toinen heikkous ovat vaatteet ja kengät. Pistäydyin eilen Stadiumissa ja kenkäosaston sain ohitettua, mutta vaateosaston -75 % alerekistä oli pakko ostaa tekninen t-paita. Niin, mikä pakko oli ostaa? Ostin kun halvalla sain, sanoi Sulo Vilén. :)

   Poista
  2. Listasin nyt mielessäni kohteita, joihin menee ihan turhaan rahaa:
   - dvd:t, varsinkin tv-sarjaboksit
   - vaatteet ja asusteet (kuka tarvitsee kymmentä pipoa?!)
   - ulkona syöminen reissuilla
   - elokuvissa käyminen reissuilla
   - e-kirjat
   - Cokis Zero varsinkin reissuilla (pitäisi opetella juomaan pk-seudun (pahaa) vettä!)
   - karkki
   - kaikki ruokakokeilut, jotka jäävät kaappien täytteeksi (esim. quinoa, couscous, linssit jne, joita kokeilen kerran ja lopulta heitän kaapeissa pyörivän paketin parin vuoden päästä roskiin)
   - urheilukamat, ei niitä ole pakko koko ajan ostaa vaikka saisi kuinka halvalla

   Sitten on paljon asioita joihin en käytä rahaa ollenkaan (esim. kahvilat, kosmetiikka, hieronta, lehdet yms) ja paljon sellaista, josta ei vaan voi säästää (esim. autoilu, vakuutukset, sähkön hinta). Sähköä voisi kyllä säästää jos muistaisi sammutella kaikki vehkeet yöksi...

   Poista
  3. Sähän saat varmaan päivärahan niille reilluille? päätä että käytät ulkonasyömiseen reissussa vain sen verran.

   Poista
  4. Joo, tästä pidänkin kiinni. Viikonloppureissuista ei tule päivärahoja, nytkin olen Helsingissä, joten näissä reissuissa menee väkisin aina jonkin verran rahaa, vaikka kuinka pihistäisi.

   Poista
 9. Mä olen itse pystynyt hieman vähentämään rahankäyttöä nimenomaan ruokaostosten etukäteissuunnittelulla ja kauppakäyntejä harventamalla. Mun mies on varsinainen tarjoushaukka, kun se käy kaupassa, se ostaa tarjoustuotteita pakkaseeen reilummin ja sieltä niitä pikkuhiljaa käytelläään.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Meillä on kaapeissa ja pakastimessa niin paljon kaikkea, että niillä pärjäisi viikon. Pitäisi taas pitää kaappientyhjennysviikko.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.