tiistai 10. maaliskuuta 2015

Tyttöjen värinen

Olen sairaana ja sängyssä maatessa on liikaa aikaa ajatella. Lueskelin keskustelua tyttöjen ja poikien väreistä ja aihe herätti minunkin päässäni ajatuksia, vaikka minulla ei lapsia olekaan, mutta olen itse ollut lapsi. 

En oikein tiedä missä lasten päähän iskostetaan se, että on poikien ja tyttöjen värejä, juttuja, ammatteja yms. Minulla oli joskus 4-5-vuotiaana tällainen vaihe. Vauvakirjaani on kirjattu, että olin niin tarkka ettei minulle kelvannut edes sininen Jenkki-purkka, koska se oli poikien värinen. Ekaluokalle lähdin skottiruudullisissa leggingseissä (silloin ne olivat nimeltään pitkikset?) ja punaisessa sydän-collegepaidassa. Joskus 2. luokan alussa aloin oikeasti hahmottaa mikä on tyttömäistä ja aloin tietoisesti vältellä kaikkea sellaista. Ja kun koulukuvia katsoo, niin lähes poikkeuksetta kaikki vaatteet ovat ns. poikien vaatteita. 


Siinä mielessä olen vanhoillinen, etten oikein tajua totaalisukupuolineutraaliutta, eli sitä että annetaan lapselle nimeksi joku Silmu, eikä suostuta kertomaan onko kyseessä poika vai tyttö. Onhan se hienoa, ettei sukupuolta korosteta, mutta joissakin asioissa vaan pitää olla joko tai. Esim. koululiikunnassa sitä vaan on ainakin toistaiseksi mentävä jompaan kumpaan pukuhuoneeseen, samoin uimahallissa. Sen sijaan se jako, että tytöt menevät tekstiilitöihin ja pojat teknisiin, on aataminaikainen. Itsekin olisin halunnut teknisiin, mutta meillä ei ollut mahdollisuutta valita, joten ompelin sitten niitä jumppapusseja muiden tyttöjen kanssa. Ei siitäkään haittaa ollut, mutta tekninen työ olisi kiinnostanut enemmän. 

Mutta en minä sitäkään tajua, että ihan kaikki pitää jakaa tyttöjen ja poikien juttuihin. Pojille tummia värejä ja monstereita, tytöille pinkkiä, glitteriä, röyhelöitä, puhvihihoja ja söpöjä kisuja. Entä sellaiset värit kuin ruskea, oranssi, vihreä, keltainen, violetti, musta, valkoinen jne..?


Onko esim. oranssi perus-t-paita tyttöjen vai poikien? Poikien osastollahan ne ovat, koska niissä on ilmeisesti joku pippelinreikä eivätkä tytöt näin ollen voi niitä käyttää. Tyttöjen vaatteethan ovat malliltaankin niukempia kuin poikien. Kai sillekin on joku perustelu jota minä en vaan tajua, kun minulla ei ole lapsia. Olen kyllä usein miettinyt, että millainenhan minun lapsesta tulisi, kun en itsekään pukeudu pinkkiin, hameisiin, korkkareihin, meikkaa tai käytä naisellisesti leikattuja vaatteita. 


Olen saanut tämän blogin kautta aina välillä palautetta siitä, että pukeudun liian äijämäisesti. Ehkä. Mutta jos haluan kauluspaidan ja naisten osastolta ei löydy sopivan mallista ja väristä, niin miksen ostaisi miesten osastolta? Samalla logiikalla ostaisin myös kuvitteelliselle lapselleni. Jos ei sieltä tyttöjen puolelta löydy kuin pinkkejä tiukkoja keijuleggareita ja olisi tarvetta vaikka meleeratun harmaille rennoille collegehousuille, niin - omg - ostaisin ne sieltä poikien osastolta. Ja kuuntelisin sitten mummojen jupinaa siitä, että onko se tyttö vai poika kun on puettu väärän sukupuolen vaatteisiin. 


Ymmärrän sen, että lapsilla on oma tahto. Jos tyttölapsi tahtoo pukeutua pelkkiin mekkoihin ja poikalapsi monsteripaitoihin, niin fine. Mutta missä vaiheessa lapset aivopestään siihen, että poika ei voi tai saa tykätä hevosista (eikä varsinkaan poneista) ja tyttö ei saa leikkiä autoilla tai jos leikkii, niin auton on ainakin pakko olla pinkki Barbie-auto? Tähän samaan hommaan törmää ihan aikuiselämässäkin. Jos nainen ajaa rekkaa tai metsäkonetta, niin on vähintään pakko olla lesbo. Itsekin voisin harkita rekkakuskin hommaa, jos ylettyisin rekan ovenkahvaan ja motokuskin hommahan oli lukioikäisenä ihan varteenotettava toiveammattini. Ajauduin eri alalle ja työpaikkani on todella naisvaltainen, mutta hommaa ei tehdä tisseillä ja p*llulla, vaan miehet pystyvät samaan hommaan ihan samalla tavalla ja kyllä meillä muutamia miehiä onkin. Joku pitää varmaan heitä homomaisina, kun ovat naisten hommissa. Hoh hoi!! 


Mitä mieltä olette? Onko edelleen tarpeellista jakaa vaatekauppojen osastot sukupuolten mukaan ja tarvitaanko leluosastolle erilliset poikien leluhyllyt ja tyttöjen leluhyllyt? Menisivätkö tyttölapsen viidakkoteemaiset synttärit pilalle, jos muffinien päälle ripottelisi kuvassa näkyviä strösseleitä, jotka on korvamerkitty pojille? Ja olisiko siinä viidakossa vain glitteriraitaisia pinkkejä tiikereitä?  

Ensimmäisessä kuvassa allekirjoittanut 4. luokalla, muut kuvat täältä. 

8 kommenttia:

 1. Meillä asuu pieni prinsessa, vaikka itse laittaudun niin harvoin, että kyseinen neiti kommentoi nähdessään kiharretun hiuspehkoni " Älä lähesty minua! ". Eli ei se opettamista vaadi, ainakaan kotoa käsin. Päikky prinsessalaumoineen ( ja niiden isosiskoineen ) on sitten eri juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen ymmärtänyt, ettei se malli välttämättä kotoa tule.

   Poista
 2. Hyi helevetti nuo kuvat, varsinki nuo lääkäri- ja hoitsusetit. Minä oon kans kuullu, että vaikka vanhemmat kuin koittais olla neutraaleja, niin viimeistään päiväkodista nuo mallit omaksutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttöjen pinkissa tietokoneessa on vähemmän ominaisuuksia kuin poikien oikeannköisessä koneessa. Ja pojista tulee lääkäreitä, tytöistä hoitsuja. Mitä helevettiä?!

   Poista
 3. Muakin oikein oksettaaa toi tyttöjen hoitsusetti ja poikien lääkärisetti.

  Meillä on tyttövauva, jolle puen päälle lahjaksi saatuja vaatteita käytännöllisyyden mukaan. Häntä luullaan pojaksi harva se päivä, kun päällä ei ole pinkkiä. Ilmeisesti kaikki muu paitsi se pinkki (esim. vihreä ja harmaa, ruskea ja valkoinen jne.) ovat poikien värejä. HYI,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli lapsena ruskea haalari ja luovana lapsena olin päiväkodin retkellä osoittanut maassa olevaa kasaa ja sanonut, että "samanväristä poronkakkaa ku minun haalari". :D

   Poista
 4. Tyttöjen läppärissä on 25 toimintoa ja poikien.50 toimintoa. WTF! Vakavissaan ajatellen en ymmärrä äitien (harvoin isien) pakkoa tuputtaa vauvoille niitä "oikeita" värejä kun ne pennut ei niistä edes voi vielä tajuta mitään.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.