lauantai 18. huhtikuuta 2015

Merkkiuskollisuutta

Mietiskelin yhtenä päivänä vaate- ja kenkämerkkejä. Nykyäänhän pienet vauvatkin puetaan jo tiettyihin merkkeihin. On p.oppia (en ikinä muista mihin kohti piste tulee), Pomppia, Minirodinia sun muita. Itse olen tallustellut lapsena ei-minkään-merkkisissä vaatteissa ja ensimmäinen varsinainen vaatemerkkimuisto liittyy vasta 6. luokan kevääseen. 

Silloin Adidas oli in! Pidin listaa siitä, mitä kaikkia Adidaksen vaatteita minulla oli. Ja kun olin samaan aikaan hillitön Ruotsi-fani, piti niiden olla mielellään sinikeltaisia. Oli lippistä, verkkapukua, tuulipukua, lenkkaria, urheilukassia, reppua ja vaikka mitä. Osa on edelleen tallessa, sillä äitini ei suostu heittämään käyttökelpoista kamaa pois. Kokeilin keltasinistä 6. luokalla ostettua verkkapukua, kokoa 174, pääsiäisen aikana ja sehän mahtui päälle!


Yläasteelle siirtyessä Adidas jäi aika pian unholaan ja aloin kiinnostua muista merkeistä. Levi's tietenkin oli silloin kuuma juttu ja minullakin oli kolmet 501-farkut. Fruit of the Loomin hupparit olivat hetken aikaa todella suosittuja ja niitä oli ihan kaikilla. Tietysti minullakin. Sitten tuli ensin Fila ja hetken päästä Diesel. Kenkämerkeistä tulee mieleen ainakin Airwalk ja se joku Spiritstoren merkki, jolla oli paksupohjaisia sämpyläkenkiä. Oliko se niinkin mielikuvituksellinen kuin Spirit? Repun piti olla Stuff tai Eastpak. Minulla oli jälkimmäinen ja sekin on edelleen tallessa. 

Lukioon siirtymisen jälkeen merkkivaatehuuma hiipui pikkuhiljaa, koska valtavan suuret lapsilisät loppuivat ja vähäiset opintorahaeurot menivät Audin tankkiin. Merkeistä tulee mieleen vain Jack & Jones, joka nousi pinnalle joskus yläasteen loppupuolella ja lukiossakin käytin sen merkkisiä vaatteita.  

Lukion jälkeen pidin välivuoden ja siinä vaiheessa aloin olla jo niin iso, ettei merkkivaatteita enää minun koossani löytynyt. Jotain miesten osaston isoimpia Adidaksia käytin joskus. Vuodet vierivät ja ostin vaatteeni lähinnä postimyyntien plusosastoilta. Minun merkkejäni olivat mm. Ellos Plus ja Taillissime. Jossain vaiheessa aloin ostaa vaatteita myös fyysisistä kaupoista, joten merkkivalikoima laajentui vaatekauppaketjujen plusmerkkeihin, esim. H&M+, XLNT, Generous jne.. 

Kenkien ostossa olen ollut kaikkina läskivuosinakin niin nirso, että mieluummin ostan yhdet hyvät ja mieleiset kuin kymmenet semihyvät. Eccoa olen suosinut vuodesta toiseen, urheilumerkkeinä on vaihdellut Adidas, Nike, Salomon ja Asics. Sittemmin rinnalle on tullut myös Converse ja uutena Vans. 

Nykyään mahdun taas useimpien vaatemerkkien vaatteisiin, joskus jopa naisten malleihinkin. Suosikkimerkkejäni ovat Fjällräven, Haglöfs ja Makia. Farkkuni ostan jostain Seppälästä ei-minkään-merkkisenä, vaikka kieltämättä tekisi mieli ostaa jotkut 100 euron merkkifarkut ihan vain siksi että mahdun niihin. 

Urheiluvaatteiden suhteen en ole niin nirso, vaan ostan niitä milloin mistäkin. Löytyy niin Lidlin ja Stadiumin halpisrytkyjä siinä missä Röhnicshiä. Silmälasit ja arskat ovat Raybanit ja laukkuja löytyy Espritistä Converseen ja Desigualista Kånkeniin. 

Millaisia lapsuus- ja nuoruusaikojen vaatemerkkimuistoja teillä on? Unohdinko listauksestani jotain olennaista? Entä mitä merkkejä suositte nykyään? 

Kuvituskuva viime kesän Budapestin-reissulta. 

3 kommenttia:

 1. Heti tuli mieleen yksi yläasteen kuuma merkki: Micmac!

  VastaaPoista
 2. Lapsuudessa ja nuoruudessa en ymmärtänyt vaatteiden päälle mitään eikä mulla ollut juuri minkäänlaista merkkitietoisuutta. Parit levikset oli yläasteella. Noista aikaa 20 vuotta eikä vieläkään oikein ymmärrystä vaatteiden suhteen. Ellos on lempparipaikka hankkia vaatteet ja kengät, ja sieltähän löytyy vaikka mitä.

  VastaaPoista
 3. Blendin kengät. Lukiossa hopparivaatteista Bronx tuli mieleen.

  Mähän en ole ollut merkkiuskollinen enkä hirveesti välittäny merkkivaatteista. Lukiossa huvitti, kun tytöt tunki farkun lahkeet kenkiinsä, jotta kenkien merkki näkyisi :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.