maanantai 6. huhtikuuta 2015

Nouse ylös!

Luin pääsiäisen aikana Kukka Laakson kirjan Nouse ylös! Kiinnostuin siitä jo ennen kuin se julkaistiin ja yllätyksekseni löysin sen Kemijärven kirjastosta. Kyseessä on toimistotyöläisen kuntokirja, ylityslaulu istumatyön vastapainoille. 


Minä teen istumatyötä. Vuosikausia vain istuin ja istuin, vaikka minulla on sähköpöytä. Kun ei sitä seisaltaan osaa mitään tehdä... Pari vuotta sitten aloin seisoa toisinaan, mutta oikeastaan vasta viime vuonna kiinnostuin seisomatyön terveysvaikutuksista. Istuessa lihaksissa ei tapahdu yhtään mitään, joten ne eivät myöskään kuluta energiaa. Ruotsalaisessa tutkimuksessa todettiin jokin aika sitten, että 3-4 tunnin seisominen päivittäin kuluttaa saman verran energiaa vuodessa kuin 10 maratonjuoksua. 

Kukka Laakson kirjassa kerrottiin, että jo päiväkotilapsetkin ovat passiivisesti paikoillaan 60 % ajastaan. Aikuisilla ihmisillä lukema on vielä synkempi, 80 %. Moni työikäinen ei harrasta lainkaan liikuntaa, kuten en itsekään aiemmin harrastanut. Syinä ovat ajanpuute, rahanpuute ja ainakin itselläni syvään juurtunut koululiikunnasta juurensa juontanut inho liikuntaa kohtaan. 

Suosittelen kirjaa opaskirjaksi kaikille niille, jotka haluaisivat liikkua, mutta eivät tiedä miten aloittaisivat. Niille, jotka aikovat aloittaa huomenna tai ensi maanantaina. 

Kirjassa on paljon mielenkiintoisia lukemia ja faktoja. Esim. työikäisistä 10 % syö särkylääkkeitä päivittäin. Olen aivan 100 % varma että säännöllisellä liikunnalla voisi vaikuttaa siihen. Itselläni ainakin ovat niska-hartiakivut ja alaselän jomotukset lähes kadonneet liikkumisen myötä. 

Ihmisen vartalo on tarkoitettu liikkumaan, mutta nyky-yhteiskunta on rakennettu niin, että joka tilanteessa istutaan. Bussissa, virastoissa, odotushuoneessa, lääkärissä. Ei ole pakko istua! (Paitsi bussissa jossa on vain istumapaikkoja.) 

Liikkukaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin. Jos tulit blogiin Facebookin kautta, kommentointi ei jostain syystä välttämättä onnistu.